Sledujte nás:

Datum registrace: 10. 04. 2016

Jak si nahrát profilovou fotku?

Dasa53

Sebekoučink

Zahájení: 23.07.2019
Ukončení: 15.10.2019
Cíl: Zhubnout

67 %
0 kg 12 kg

Již zhubnuto: 8.1 kg

Váš cyklus již skončil. Před archivací si zkontrolujte vyplnění cílové váhy, zpětně doplňte chybějící data. Cyklus bude automaticky archivován dne 18.10.2019. Pokud chcete ihned pokračovat s novým cyklem, archivujte stávající cyklus tlačítkem Prodloužit.

Získané body

Tento měsíc: 16
Celkem: 1273
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 95079.98 km
Kolo: 51412.41 km
Cvičení: 4327 h 47 min

Přátelé

Stob skupiny

 

?

Jak se připojit ke skupině

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Domácí máslo - nový hit internetu

26. 08. 2017

Máslo
se stoupající cenou másla se objevují zase články o výhodách "domácího" másla. 
1. z kupované šlehačky neuděláte "domácí" máslo
2. máslo, utlučené ze sladké smetany NENÍ normální máslo, je to tzv. máslo čajové a to má mnohem menší trvanlivost (hodí se více méně jen k přímé spotřebě, má jinou chuť, vůni a není vhodné na tepelné zpracování).
3. NENÍ to levnější, než koupené máslo, nemůže být, protože ve velkém jsou větší výtěžnosti a menší náklady na výrobu
4. klasické máslo se dělá ze smetanového zákysu, ne ze sladké smetany, a to je i důvod jiné chuti a delší trvanlivosti.

Udělala jsem pokus:
2 smetany Kunín 40 % tuku = 210 g čajového másla
cena smetany: 57,80 CZK
cena másla: 68,80 CZK / 250 g čajového másla
cena normálního másla dnes v TESCO: 44,90 CZK / 250 g

K tomu si připočtěte zamatlanou kuchyň a nějaké nádobí (o rukách nemluvě) a nějakou tu fyzickou dřinu, kterou sice můžete nahradit šleháním v robotu, ale pak bude másla ještě méně (neutluče se tak dobře a rozmatlá se po větší nádobě a metlách). Tak směle do toho, jestli si chcete zkusit "domácí výrobu", zlepšit fyzičku a mít radost, že za vámi zůstane kus dobrého másla k nedělní snídani a trocha podmáslí (ze sladké smetany je dost hnusné, ale do buchet bude stačit). Nepočítejte ale s tím, že ušetříte.

Pro ilustraci dávám fotky obou másel - čajového z kupované šlehačky a normálního ze zákysu z ručně sebrané smetany (čerstvě nadojené mléko beru z farmy).

 

Hodnocení (6 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

05. 09. 2018 15:28
Daso, nemáte tak úplně pravdu. Zrovna Kunín je smetana s UHT pasterizací a emulgátory, kterí drží stabilní emulzi voda-tuk a na vyšlehání na máslo není úplně nejsnažší a nejlepší, bude mít i odlišnou chuť a možná i výtěžnost. Trvanlivost másla záleží na kvalitě jeho vyprání. A naopak jsem od autorky "Domácího mlékaře" našla, že čajové máslo, má nižší výtěžnost výroby ale trvanlivost má naopak delší než obyčejné máslo,
02. 09. 2017 11:32
Veve12: máslo na chleba používám zřídka, například pod syrečky, ale jinak máslo používám v kuchyni hodně syrové i přepuštěné. rozhodně se vyhýbám všem umělým tukům, takže rostlinné používám jen jako za studena lisované oleje a jinak sádlo nebo máslo.
28. 08. 2017 01:05
Díky za tento blog, fakt zajímavé info.Jinak jsem si vzpomněla, že moje babi dělávala opačný postup- "domácí šlehačku" z másla....to bylo v době, kdy nebylo jisté, zda bude v obchodě šlehačka právě v den, kdy byla doma potřeba:-)
27. 08. 2017 17:07
Domácí máslo pamatuju z dětství, vím,že se používala odtředivka a tlouk, ale postupy si nepamatuju. Dneska by mě ani nenapadlo dělat máslo doma. Cena v obchodech je nehorázná, ale tu kostku másla na měsíc unesu i z důchodu. A konec konců pomazánka z tvarohu nebo ryb je nejlepší na chléb i pečivo.
Ale je dobré mít vědomost o všem, díky. :-)
27. 08. 2017 07:53
Zajímavé :-) Díky!
26. 08. 2017 21:08
Moji rodiče mají krávu, takže domácí máslo a taky tvaroh mamka někdy dělá.
26. 08. 2017 20:40
To je moc zajímavé, ale protože jsem se naučila s příchodem na Stob nepoužívat nic navíc, tak to pro mě nemá cenu. Když mažu tak pomazánku domácí vyrobenou , nebo jím suchý chléb :-)
26. 08. 2017 20:14
No, jo máš výhodu, že máš v blízkosti farmu. U nás asi před 20-25 lety prodávali také čerstvě nadojené mléko, to bylo parádní. Pak to zrušili ( ale to skoro všude), a tak jsem nějaký čas kupovala mléko z mlékomatů ( ale tam už bylo upravené jen na polotučné) a ten mi také zrušili, tak teď mám smůlu. Jinak asi kdyby jsem měla možnost toho čerstvě nadojeného mléka, tak b jsem se pokusila máslo si udělat - spíš že zvědavosti ;-)
26. 08. 2017 19:11
Děkuji ti za ponaučení, já bych si nikdy netroufla na domácí výrobu másla.

Aktuality

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Wasa byla ukončena.
Gratulujeme výhercům: rosste, Ratuska, karkkrk

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři